divendres, 20 de març del 2009

Llengua Catalana i Castellana

Llengua catalana i castellana

Fitxa d’autors que es van exiliar durant la Guerra Civil i la postguerra.
Llengua catalana:

Mercè Rodoreda: va néixer el 10 d’octubre del 1908 a Barcelona, va ser escriptora catalana. Es va casar amb el seu oncle els 20 anys, va tenir un fill anomenat Jordi. Al 1939 es va exiliar a França, a l’any 1972 va tornar a Catalunya, desprès de la mort del seu amant a Viena.
Finalment, Rodoreda va morir a Girona als 75 anys víctima de càncer en el 1983 i va ser enterrada en al cementiri de Romanyà de la Selva.
La biblioteca de Platja d’Aro ha estat nombrada en el seu honor, igual que la biblioteca de Horta-Guinardó.

Joan oliver i Sallarès: Va néixer en Sabadell en el 1899.
Està considerat com un dels poetes i dramaturgs més importants de la literatura Catalana. Utilitzava com a poeta el pseudònim de Pere Quart. Era el quart d’onze germans i l’únic supervivent i per això signava els seus poemes amb aquest pseudònim. Durant la Guerra Civil es va comprometre políticament amb el bàndol republicà. Al final de la guerra la Generalitat Republicana li va encomanar la tasca d'evacuar els intel·lectuals. Acabada la guerra s'exiliarà primer a França, s'embarcarà cap a Buenos Aires i s'establirà definitivament a Santiago de Xile, on viurà vuit anys. L'any 1986 morí a Barcelona i fou enterrat a la seva ciutat natal, Sabadell.
Antonio Machado nació en Sevilla el 26 de julio de 1875, fue un poeta español, miembro de la Generación del 98. Su obra inicial suele inscribirse en el movimiento literario denominado Modernismo. Fue el segundo de cinco hermanos de una familia liberal. Machado interrumpió varias veces sus estudios, afectado por los problemas económicos de su familia tras la muerte de su padre por tuberculosis en 1893. En 1902 publicó Soledades, en 1907 publica Soledades, Galerías y Otros poemas. Eligió la vacante del instituto de Soria, donde conoció a Leonor Izquierdo, con la que se casó dos años después teniendo ella 15 años y él, 34. En 1912 ella cayó enferma i murió de tuberculosis.

En febrero de 1939, a la caída de Barcelona, huyó de España —en una ambulancia, con Joaquín Ramón Xirau y Pilar Subías, la esposa de éste— y se exilió en Colliure (Francia), donde murió poco después, para ser exactos el 22 de febrero.
Josep Carner i Puig va néixer el 9 de febrer de 1884. En el 1897 va entrar a la Universitat de Barcelona on va descobrir el catalanisme. Es va llicenciar en Dret i Filosofia. A principis de segle XX es va incorporar a La Veu de Catalunya on va escriure fins al 1915. En aquell mateix any es va quedar amb la Xilena de Ossa i va tenir 2 fills. Durant la Guerra Civil espanyola va ser uns dels pocs diplomàtics que es va mantenir fidel a la República. A causa d’això, el 1939 es va anar de Catalunya forçadament i no va tornar mai més. Després de casar-se amb la Emilie Noulet va emprendre el camí de l’exili, primer a Mèxic des de 1939 fins a 1945 on va ser professor i desprès a Bèlgica a on hi va morir a l’any 1970.

Rafael Alberti nació en Cádiz el 16 de diciembre en 1902, fue escritor i poeta español. Fue considerado uno de los mayores literarios españoles. Tras la Guerra Civil se exilió debido a su militancia en el Partido comunista de España después de la dictadura Franquista, qué nombrado hijo predilecto de Andalucía en 1983 i doctor honoriz la causa por la Universidad de Cádiz en 1985. El 28 de Octubre de 1989 murió en el municipio madrileño de casalada.

Diari d’un exiliat:
26 de Gener 1939:

Estimat diari, fa dies que estic patint de fam, en aquesta masia només ens alimenten de pa i aigua, ningú ens dona notícies de res, simplement ens acaben de anunciar que Barcelona ha caigut, encara no m’ho crec, Barcelona; allà on jo vaig néixer fa 22 anys acaba de caure, Barcelona; allà on vaig ser tan feliç, Barcelona; allà on em vaig estudiar, Barcelona; on vaig publicar mon primer llibre, Barcelona; allà on hi tinc ma família..

30 Gener del 1939:
Enyoro a la meva família, fa 4 dies que estic en aquesta masia amb altres escriptors, poetes, pintors tothom esta desesperat per passar la frontera i viure en un mon lliure, on els meus poemes i llibres puguin expressar els meus sentiments i emocions amb total llibertat, encara que tingui que abandonar ma terra, deixar ma família, mons amics i sobretot la persona que més estimo.

5 de Febrer 1939:
Ahir a la nit ens van comunicar que totes les persones que estàvem allotjades a la masia havíem de partir a l’exili a França.
Tots estem espantats, no sabem on ens allotjarem quan arribem a França, que passarà amb el nostre futur, si arribarem amb vida o no... Tinc moltes preguntes i cap resposta, em fa la impressió de que aquest mal son no s’acabarà mai.

7 de Febrer del 1939:
Estic cansat, afamat, i ja no em queden forces per res. Penso que ja no hi ha esperança... em sento perdut. Portem dos dies de viatge cap a França els camins estan abarrotats de gent mal ferida, homes, dones, infants, carregats amb sons objectes personals, roba etc. Ningú podia pensar que arribaríem fins a aquest punt i veure’ns en la situació d’abandonar el nostre país, la nostra terra,els nostres records...

8 de Febrer de 1939:
És tard, s’està fent fosc, la gent està inquieta per passar la frontera amb l’esperança de començar una nova vida, sense pors ni dictadures.
Encara que tothom està orgullós perquè estem apunt de arribar a la frontera,també estem plens de pors per dins, ja que cada vegada els crits i els trets dels franquistes sonen més a prop nostre.

10 de Febrer de 1939:
Hem arribat a França, només hi porto un dia, ha estat dur i no sé si ha valgut la pena de deixar-ho tot a ma terra.
No crec que als francesos els faci molta il·lusió la nostra arribada, es pot dir que no ens estan tractant gaire bé. Estic allotjat a un camp de concentració d’un poblet de França anomenat d’Argelès-sur-Mer, ens tenen en condicions inhumanes, quasi no ens donen menjar, no tenim roba i hi manquen matalassos i mantes, a més, estem en ple hivern i fa un fred espantós. Molta gent està morint de fred, fam, hi ha molts malats i gent ferida. Espero tornar algun dia a ma terra, amb la gent que estimo, ma família...

17 de Febrer de 1939:
Ja no tinc forces ni per escriure.. espero que aquest no sigui l’últim escrit en aquest diari. La meva vida resumit en poques paraules, és una lluita perduda, un somni perdut, el somni d’aconseguir una vida millor, una vida justa per a tothom. Aquestes son les meves últimes paraules abans d’acabar aquest trajecte de la meva vida, abans del meu afusellament en el qual moriré a França.

Llengua Castellana:

Estos días azules
Y este sol de la infancia
La brisa suave
Y el rocío de tu boca
Encantas el día
Y encantas los hombres
Como la mas bella ave
O la mas dulce coca
Enredado en tus redes
Incapaz de salir
Me atraes y me envuelves
De infinita locura
España mi tierra querida
Dolida por mi ausencia
Me reclamas
A mi y a todos los hombres.

biologia i geologia

Ciències naturals: Biologia i geologia.
Sistema muscular esquelètic.
1cerqueu el d’un múscul esquelètic com el d’un bíceps i expliqueu la seva estructura i com s’uneix a l’os:



Aquest braç està format per el cúbit, el radi, l’húmer i l’omòplat, juntament, amb dos músculs anomenats bíceps i tríceps.
Els músculs s’uneixen als ossos mitjançant unes fibres de color blanc anomenades tendons.



2.Cerqueu una imatge d’una fibra muscular estirada i descriviu detalladament com són aquestes cèl·lules (forma, mida, nombre i posició de nuclis).





Aquest tipus de múscul està compost per fibres llargues rodejades d’una membrana cel·lular, el sarcolema. Las fibres son cèl·lules fusiformes allargades que contenen molts nuclis i es pot observar amb claredat estries longitudinals i transversals.
3. Expliqueu que són la miosina i l’actina i quina relació tenen la funció de les fibres musculars. Cerqueu imatges il·lustratives de la seva implicació en el procés de contracció i relaxació muscular:


Cada miofilament gruixut conté centenars de molècules de la proteïna miosina. Los filaments prims contenen dos cadenes de la proteïna actina. Las miofribrillas estan formades per fileres que alternen miofilaments gruixuts i prims amb els seus extrems translapats. Durant les contraccions musculars, aquestes fileres de filaments interdigitades rellisquen una sobre l’altre per mitjant de ponts creuats que actuen com rodes. La energia que requereix aquest moviment procedeix de mitocondries denses que rodegen las miofibrillas.
Matemàtiques:

1)_Expliqueu què significa l’escala 1:25000:
L’escala 1:25000 vol dir que hem reduït la realitat amb la proporció de que cada una unitat del paper són 25000 unitats a la realitat. ( Un 1cm al paper són 25000 cm a la realitat).

2)_Marqueu en el vostre mapa el recorregut que heu fet el dia de la sortida. Mesureu-lo amb el curvímetre i trobeu la distància que heu recorregut:
En total em recorregut 10 quilòmetres aproximadament
3)_Observeu les corbes de nivell del mapa i feu un perfil topogràfic de l’etapa:











4)_Mesureu la distància entre els diferents punts:
Distàncies entre els punts del recorregut:
Agullana al a mas perxers: 1 Km
De mas perxers a la Vajol: 4 Km
De la Vajol a Coll de Lli: 3 Km
De Coll de Lli a les Illes: 2 Km

5)_Busqueu informació sobre quin fet important relacionat amb l’exili es va produir en cada punt:
Coll de Lli: És un punt de pas entre dos països, on els exiliats van haver de passar per anar a França a exiliar-se

Can Barris: és una casa pairal, del començament del vuit-cents de la Vajol. A l’era de la casa va obtindre lloc l’últim acte oficial de la república.

Mina Canta (d’en Negrín): Era un refugi en els quals el president de la república (Juan Negrín) va decidir refugiar tots els quadres, fortunes etc. Aquesta mina era responsabilitat de Enrique Ramos, ministre d’economia i hisenda.
Aquesta mina està situada a la Vajol i és on allà on va poder protegir totes les fortunes dels bombardejos.

Monument de l’exili: És una escultura de bronze que ret homenatge als exiliats. És l’únic monument dedicat a l’exili a França. Representa un home i la seva filla de 6 anys que ha perdut una cama en els bombardejos de les tropes dels franquistes a Montsó els mes de novembre de l’any 1937. El seu dolorós camí va quedar immortalitzat per la foto d’un periodista estranger, i es va convertir, en el símbol de l’exili i motiu del monument a la Vajol.






6)_Redacteu un petit article amb aquestes dades que haureu de penjar al vostre bloc.
El nivell del nostre recorregut de l’excursió és bastant variable es pot observar que al Coll de Lli puja el nivell 720 metres d’alçat i a Agullana descendeix a 180 metres d’alçat: En total vam recórrer 10 quilòmetres, quasi tots en autobús però també vam fer un recorregut a peu. Vam fer la ruta, que van fer les persones que es volien exiliar a França durant la Guerra Civil Espanyola, i vam passar per la frontera Francesa a peu.

7)_Busqueu sobre la convenció de ginebra de 1951, quina és la definició de refugiat i pengeu la resposta al bloc:
Un refugiat es una persona que debut a un temor perseguit por raons de rasa, religió, nacionalitat, pertinència a un determinat grup social o polític, es troba fora del seu país de nacionalitat i es sent incapaç o poc disposat, degut a aquell temor, a acollir-se a la protecció d’aquell país

8)_Observeu el següent diagrama que mostra les peticions d’asil als països industrialitzats el primer setembre de 2008:


a: De quin tipus de diagrama es tracta? Quines dades s’hi representen?
És un diagrama circular i s’hi representen percentatges.


b: Sabem que el nombre de peticions d’asil dels Estats Units va ser de 25400; quin va ser el nombre total de demandants d’asil?

Estats units: 13,4% de X= 25400
25400 x 100
13,3 ---- 25400  X= --------------= 190.977,44
100 ---- X 13,3
Resposta: 190.977,44 és el nombre total de demandants d’asil.


c. Quantes persones van demanar asil a França? I a Suïssa? Pengeu les respostes al bloc.
França 9,5%
% n.habitants 25400x9.5
13.3--------------25400  X= -----------------=18.142,85
9.5----------------X 13.3

Suïssa 3,6%
% n.habitants 25400x3.6
13.3----------------24500  X= ------------------=6.875,18
3.6------------------ X 13.3
Resposta: Van demanar asil en Resposta: Van demanar asil en França 18.142,85 persones. Suïssa 6.875,18persones.


3. La següent taula recull els principals països d’origen dels demandants d’asil polític els anys 2006 i 2007.





Recolliu aquestes dades en una taula i calculeu el percentatge de demandants d’asil de cada país:






) Dibuixeu un diagrama de barres dobles amb les freqüències a l’esquerra i els percentatges a la dreta:











4)_llegiu el següent text:




a. Calculeu l’angle corresponent per fer un diagrama de sectors circulars.
1.Paquistaní i Iran: 45,92%x360:100= 165,312º
2.Iaqui: 30,61x360:100= 110,196º
3.Colombians: 8,45x360:100= 30,42º
4.Sudaneses: 8x360:100=28,8º
5.Somalis: 6,9x360:100=24,84º



Refugiats a nivell mundial:




Activitat 3 matemàtics a l’exili:


Primer personatge: Pere Pi Calleja


Va néixer a Barcelona . Quin any va néixer? Quin any i on va morir?
Va néixer en el 1907.
Formava part d’una família molt extensa i unida que tenia relació amb Roses. Quina relació? En quin camp va destacar els seus avantpassats?
Doncs que el seu pare havia nascut a Roses. Destaquen la ciència, la cultura i la política Catalana.
Va ser un excel·lent estudiant. On va estudiar? quins estudis va realitzar?
Va estudiar a Barcelona(escola primària, secundària, batxillerat) va obtenir Excel·lent amb matrícula d’Honor, excepte Francés i dibuix. Va realitzar els estudis d’Arquitectura i Matemàtiques a Barcelona.
L’any 1927 va obtenir un premi. Quin? Per quina activitat?
El 1927 va obtenir el premi de la Societat en un concurs de resolució de problemes.
Després va realitzar uns altres estudis. Quins? On?
Va realitzar estudis de doctorat a Madrid
Va quedar vivament impressionat per una conferència a la qual va assistir. Qui era el conferenciant? On va ser la conferència?
Amb qui simpatitzava políticament?
A proposta de Julio Rey Pastor va obtenir una beca. Per fer què?
Entre 1935 i 1936 va ocupar un càrrec. Quin?
Serveix a l’exèrcit de la República. Quin grau tenia?
S’exilia a un país europeu. Quin? On va anar? Com en va sortir?
Parlava moltes llengües. Quines?
Fa un viatge accidental. On el porta?
Quan arriba a l’Argentina, on s’instal·la? Que fa?
Torna a Catalunya l’any 1947 i visita Roses. Amb quin motiu?
Torna a Espanya l’any 1956 i te dificultats per obtenir una plaça en una universitat. Quina aconsegueix?
S’instal·la definitivament a Catalunya. Quan? Què fa?


Segon personatge: Lluís Santaló.


Va néixer a Girona. Quin any va néixer? Quin any i on va morir? Va néixer l’any 1911 i va morir a Buenos Aires l’any 2001.
Va estudiar a Madrid. A quina universitat? Quins estudis va realitzar? Lluís Santaló va fer un doctorat a universitat Complutense. Es va especialitzar en geometria en Hamburg amb el professor Virgen Blàzquez.
Va ser mobilitzat al front. On i quan es va exiliar? Retorna a Espanya l’any 1936 i s’exilia a França a finals de la guerra.
Després es va exiliar a Sudamèrica. A quin país? En quina universitat va treballar? Es va exiliar a Argentina, i va treballar en la Universitat del Litoral, de la ciutat del Rosario.
Es va desplaçar als Estats Units d’Amèrica. On va treballar? Als Estats Units d’Amèrica va treballar en les universitats de Chicago Prniceton.
Va rebre el premi príncep d’Astúries. En quin àmbit? Quan? En el 1983 va ser galardonat amb el premi príncep d’Astúries d’investigació Científica i Tècnica per les seves investigacions al voltant de la geometria.
Va ser un gran pedagog que va publicar molts treballs sobre l’educació matemàtica. Què en pensava? Ell pensava que l’educació matemàtica era necessària per el desenvolupament dels països.
Una universitat Catalana li ha dedicat una càtedra honorifica. Quina? Des de quan? A quina facultat pertany?

Tercer personatge: Ernest Corominas.


Va néixer a Barcelona. Quin any vanéixer? Quin any i on va morir? Va néixer a l’any 1913 i va morir a Lió França en el 1992.
Va estudiar a La universitat de Barcelona. Quins estudis va cursar? Es va llicenciar en matemàtiques i arquitectura.
Va participar a la guerra Civil i es va exiliar. On? Es va exiliar a Amèrica i residí a Xile.
L’any 1940 s’exilia a Sudamèrica. A quin país? De que treballa? Es va traslladar a Argentina i treballa de professor de matemàtiques.
Es trasllada a l’Argentina. A quina Universitat? Quina càtedra ocupa? A la universitat de Cuyo i és encarregat de la càtedra d’Estadística.
Es casa amb la cosina d’un conegut guerriller. Qui? Es casa amb la cosina de Ernesto “che” Guevara
Entre 1947 i 1964 viu a diferents ciutats. On? A quina universitat? Torna a Europa i treballa a França al Centre nacional de la Recerca de París. Després va residir una temporada a Barcelona, va tornar a Amèrica on treballa en Princenton i s’estableix a Lió, on fou anomenat professor de la Universitat Claude Bernard.


diary

Anglès

MY DIARY: Write a diary entry of each day telling what you do, how you do it and any important detail:

Monday, 16th March: Dear Diary, when we got to school this morning we went to a big class with all the other groups. A teacher has explained all the activities we have to do this week. We’ll be really busy!

Tuesday, 17th March: We went to Agullana in France to walk through the paths of the exile. The teacher explained to us the history of the exile and some Catalan poets who exiled there. We did a science exercise which consisted of calculating our pulsations.

Wednesday, 18th March: We stayed all day in the high school doing the exercises they gave us on Monday. All we need is to finish music,but we don't have to much time left.

Thursday, 19th March:
There were no classes and the entire group met in Adrian's house to finish the music activities. We recorded our voices singing the song and after we wrote the lyrics.

dimecres, 18 de març del 2009


Françès

FRANCÈS
Vocabulaire:
Aillés
Guerra civil
Victimes
La Retirada
Vague humaine
Réfugies
Armée
Camp
Républicains

Compréhension écrite:
2. Lisez le document extrait du site d’Argelès-sur-Mer et répondez aux questions en justifiant votre réponse.
vrai
vrai
faux/ Les Républicains se voient obligés à s’exiler.
vrai
vrai
Faux/ Le camp d’Argelès est le premier sur les routes de l’exil.
Faux/ Aujourd’hui il ne reste plus rien du camp.
vrai

Expression écrite:
Dans ce document vous trouvez plein de photos qui montrent l’un des épisodes le plus trafiques de la guerre d’Espagne. Faites une description générale sur ce que vous observez (hommes, femmes, enfants,vêtements, valises, visages…)
En généraux, toutes les photographies montrent les espagnols exiler en France.
On observer les habitantes avec toutes ses affaires (les vêtements, objets personnel, etc.)
La grand majorité sont tristes, déprimés.
Les enfants portent le visage triste, larmoyant, etc.
Toutes les personnes sont très fatigués, soule ment ils veulent que tout finaliser.

Le Camp de Concertation D’Argelès-sur-Mer :
Le camp de concertation d’Argelès-sur-Mer fut un camp de regroupement des réfugiés de la Guerre Civile espagnole, que le gouvernement français établit en février 1939 sur les plages de la commune d’Argelès-sur-Mer.
Cette ville est situé a les Pyrénées Orientales.
À peu près 100000 réfugiés espagnols ont transité par ce camp. Le camp d’Argelès-sur-Mer fut mis en place au début de la Retirada républicaine en France.

Preguntes Ciències Socials

Exercici 2: comprensió oral

Quin any van arribar Roses els militars nord-americans?
Els militars nord-americans van arribar a Roses als finals dels anys 50.

Quants anys van estar-hi?
Van estar-hi uns 6 anys aproximadament.

Quina creus que era la funció d’aquesta base?
La funció que tenia aquesta base era la vigilància de l’espai aeri.

Com era la població de Roses en aquell moment? Quin nombre d’habitants tenia? Quines activitats econòmiques es practicava?
Roses estava molt marcada pels efectes de la Guerra Civil i tenia aproximadament, uns 3.000 habitants. Les activitats econòmiques que es practicaven a Roses bàsicament era la pesca.

Quina relació s’estableix amb els habitants de Roses?
La relació que s’estableix es que els militars registrats al padró, que en el 1960 recollia que, 293 habitants eren dels Estats Units xifra que suposava el 8’68% de la població. També hi ha papers que certificaven casament de noies del poble amb nord-americans.

Què va significar pel poble la presència nord-americana?
La presència nord-americana va significar,la col·laboració,de la base amb l’ajuntament. Parlem de festes organitzades per els soldats per a la mainada del poble i una donació econòmica per arreglar n vela sala de ball. O en el moment que es va demanar connectar Roses amb la canonada d’aigua de la base.
També gràcies als nord-americans van veure per primer cop jugar a basquet o a bitlles.

dilluns, 16 de març del 2009

Aquest blog

Aquest blog a estat creat per:
  • Lucía Fernandez
  • Elena Marín
  • Júlia Fortiana
  • Adrian lara
  • Martín sciusco
per el crèdit de síntesi de 3º E.S.O. del curs 2008-2009
del I.E.S illa de rodes que parlara dels camins de l'exili de la guerra civil espanyola

l'index del blog:
  1. Àrea de tecnologia i informàtica
  2. Àrea de matematiques
  3. Àrea de visual i plàstica
  4. Àrea de llengua catalana i castellana
  5. Àrea de música
  6. Àrea de ciències naturals (biologia i geologia)
  7. Àrea de llengua (anglesa o fransesa)
  8. Àrea de socials
comensem dons...